Video als ideale merkversterker

5 min shares

Mijn allereerste blog ging over 5 cruciale stappen voor het inzetten van online video. Dit wordt mijn tweede blog, en deze keer wil ik het hebben over video als 'merkversterker'. Hoe zet je video in om je merkpositie te versterken? Ik heb voor jullie een aantal redenen en voorbeelden op een rijtje gezet waarom video de ideale merkversterker is.

 

Inspelen op de oriëntatiefase

Zoals Kelly Antonis in een eerder blog al vertelde zit het merendeel van de zoekopdrachten die op het internet worden gedaan in de vroege fase van de buyer journey, maar slechts 6% van de bedrijven speelt hier op in...

In de vroege fasen van de buyer journey zoeken mensen naar de meest geschikte content die antwoord kan geven op vragen, bijvoorbeeld ten aanzien van een product of dienst. Als je dan de juiste content kan laten zien kan dat een enorme trigger zijn om aan het einde van het aankoopproces als potentiële klant voor jou te kiezen. Hier ligt dus nog een enorme kans voor bedrijven om hun merk te versterken en potentiële klanten te bereiken met relevante content.

Video is een perfect middel om in deze fase in te zetten. De meest geschikte video's zijn product- en instructievideo's omdat deze soorten video's aansluiten bij de behoefte; het verkrijgen van informatie over het product, dienst en het bedrijf dat erachter zit. Ik vertel meer over de kracht van video in beklijvende content tijdens de kennissessie 'Video Marketing als klantenmagneet'.

 
Groot (merk)bereik

Met video kan een enorm publiek worden bereikt. Dit kan zowel betaald als organisch tot stand komen. Dat is geheel afhankelijk van de soort video en de videostrategie. 

Met het inkopen van views (door betaalde advertenties in te zetten) is het relatief makkelijk om veel views te genereren. Al moet je dan natuurlijk nog steeds het juiste publiek targeten om te zorgen voor een gunstige ROI.  

Het organisch verkrijgen van de juiste views is het meest waardevol. Het betekent namelijk dat mensen zelf op zoek zijn gegaan naar een specifiek onderwerp, uit oprechte interesse je video bekijken en dus een grotere kans hebben daadwerkelijk op zoek te zijn naar je product of dienst.

Coolblue

Bedrijven als Coolblue genereren miljoenen views per jaar die op een organische manier tot stand zijn gekomen. Zij passen bijna op elk gebied binnen het bedrijf video toe, en delen dit op YouTube, social media kanalen en de website(s). Naast het gigantische bereik aan fans die al verbonden zijn aan het merk komen er ook steeds meer kijkers bij die op zoek zijn naar producten. Reviews en instructievideo's zijn veel voorkomende zoekopdrachten die veel views genereren. En zitten in de vroege fase van de buyer journey. Een fase waar je als merk naar voren wilt komen!

Schermafbeelding_2015-10-07_om_14.03.51

Om het potentiële bereik van online video voor merken meer kracht bij te zetten, heb ik hieronder nog een aantal feiten op een rijtje gezet:

  • Het totale internetverkeer bestaat in 2019 voor 80% uit video (Cisco), in 2014 was dit 64%
  • 85% van bedrijven die werken met video heeft succes (Ascent2)
  • 50% van het mobiele verkeer bestaat uit video (HubSpot)
  • 65% van de kijkers bekijkt meer dan 3/4 van de video (HubSpot)
  • 65% bezoekt de website van een merk na het bekijken van een video (Forbes)

Merkbeleving & Betrokkenheid

Video zorgt ook voor meer betrokkenheid van de doelgroep bij je merk. Bij bedrijven die al succesvol inzetten op video zie je dat de betrokkenheid van de doelgroep erg groot is. Door middel van video kun je namelijk de juiste beleving overbrengen die bij je product past. 

Jupiler

Jupiler 'Mannen weten waarom' speelt goed in op de merkbeleving. Met hun videocampagne 'Jupiler Lets Meat' gaan ze op de meest gave manieren barbecuen, bijvoorbeeld op de motorkap van een pijlsnelle auto. Hiermee maken ze prachtige shots en spelen ze in op echte 'mannendingen' (snelle auto's en barbecuen).

Merkversterker

Met de juiste merkbeleving spreek je sneller de doelgroep aan. Vrouwen zullen zich, over het algemeen, niet zo snel aangetrokken voelen tot de campagnes van Jupiler.

Jupiler is natuurlijk een mooi voorbeeld, maar elk merk kan op haar eigen manier inspelen op de betrokkenheid en merkbeleving van de doelgroep.

UPS

UPS een wereldwijde pakketbezorgservice, zet zichzelf in de markt als 'Problem solver' en inspireert mensen om hun dromen, problemen en uitdagingen in te sturen zodat ze de uitdaging samen kunnen gaan oplossen. Hiermee creëren ze zowel merkbeleving als betrokkenheid. Deze campagne heeft al miljoenen views opgeleverd. De video's staan zowel op het YouTube kanaal van UPS als op een aparte website die ze hebben gelanceerd voor deze campagne. Een mooi voorbeeld hoe je merkbeleving en betrokkenheid kunt combineren en je merkpositie vergroot en/of verstevigt.

Schermafbeelding_2015-10-07_om_14.09.22

Bevestiging van merkautoriteit

Natuurlijk ben je zelf overtuigd van je merk en de kennis die je bezit. Maar een potentiële klant weet dit vaak (nog) niet en is altijd opzoek naar de beste partij die hem kan helpen zijn problemen op te lossen.

Kennis delen door middel van informatieve video's is een goede manier om je merk als autoriteit neer te zetten op het gebied van je product of dienst. 

Makita

Schermafbeelding_2015-10-07_om_14.11.23

Kijk naar Makita, een merk met veel kennis en kunde op het gebied van bouwtools. Zij bevestigen dit telkens weer door met informatieve video's te laten zien wat hun producten kunnen. Kijkers leren en ontdekken steeds nieuwe toepassingen en tools waarmee ze efficiënter, leuker en bekwamer worden. Wanneer een kijker nieuw gereedschap nodig heeft zal Makita vaak het eerste merk zijn waar ze aan denken. Puur om het feit dat Makita laat zien wat er allemaal mogelijk is met hun producten en de kennis die het bezit deelt met haar doelgroep.

Video als merkversterker

Mijn mening is dat video, mits ondersteund door een goede strategie, de ideale merkversterker kan zijn. Een groot bereik, het internetverkeer dat straks voor 80% uit video bestaat en oneindig veel mogelijkheden met betrekking tot verschillende soorten video zijn daar de grootste redenen voor. 

Bijkomend dat er veel (onbenutte) kansen liggen in verschillende fasen van de buyer journey waar video waarde kan toevoegen. Wellicht dat ik daar nog eens uitgebreider op in ga.


Leren hoe je kunt inspelen op de orientatiefase van je toekomstige klanten met de Buyer Journey? Download dan de whitepaper: 'Beter zaken doen met Inbound Marketing':

Download whitepaper: Beter zaken doen met inbound marketing

shares

Gerelateerd