Hoe belangrijk is kwaliteit bij video?

2 min shares

Misschien nog belangrijker: wat is hoge kwaliteit online video?

Als marketeer kan de inzet van video een ideale manier zijn om potentiële klanten laagdrempelig kennis te laten met je organisatie, je product of je dienst. Klanten komen namelijk niet via de homepagina van je website binnen (de voordeur), maar komen online in aanraking met je organisatie via allerlei zijdeurtjes. Denk aan zoekresultaten op Google, aan blogs maar ook aan social media kanalen zoals Twitter, LinkedIn en YouTube. Video is een belangrijk onderdeel van manieren om de potentiële klant op de hoogte te brengen van de dingen die je als organisatie doet en waar je voor staat, en zo verkeer naar je site te leiden op een authentieke (inbound) wijze.

In mijn vorige blog beschrijf ik hoe je video kunt integreren in de online marketingstrategie. In dit blog beschrijf ik hoe belangrijk de kwaliteit van video is. Daar versta ik niet direct hoge resolutie (beeldkwaliteit) onder! Het heeft namelijk ook te maken met de manier waarop een video is opgenomen, de belichting, geluid, muziek en de nabewerking. 

In dit blog ga ik het voornamelijk over de beeldkwaliteit hebben. De ontwikkelingen met de huidige technieken gaan in razend tempo en 4K televisies worden standaard. Waar moet je als bedrijf op letten wanneer je aan de slag gaat met video als het gaat om kwaliteit?

Wil je deze info extra scherp hebben en in 3D? Bezoek dan de kennissessie 'Video Marketing als klantenmagneet'. Ik ga nog dieper op deze thematiek in. 

Uitstraling

De eerste stap is beslissen wat je naar je doelgroep, je buyer persona, wilt uitstralen met de video en welke boodschap de video moet overdragen.

Wil je overkomen als een high-end bedrijf? Dan is het ook belangrijk dat je video’s van hoge kwaliteit zijn. Wil je spontaner overkomen, dan is het belangrijk dat je concept naadloos in elkaar steekt en kun je hier en daar een steekje laten vallen met betrekking tot de kwaliteit.

Bij een hobbieuze vlog waarbij de boodschap spontaniteit bevat, is de kwaliteit niet zozeer belangrijk. Echter, bij zakelijk gebruik van video heeft de kwaliteit invloed op de geloofwaardigheid, deskundigheid en op de overtuigingskracht van de boodschap.

Daarnaast is het ook afhankelijk waar de video wordt ingezet. Op het internet is namelijk een veel hogere kwaliteit mogelijk dan op broadcast, ook wel televisie. Dit heeft te maken met het feit dat de broadcast technieken tot in de huiskamer ver verouderd zijn ten opzichte van het internet.

Als je video bijvoorbeeld voornamelijk op internet en op beurzen wordt vertoond, is het een goed idee om je video in een 4K resolutie te laten produceren.

Resolutie (beeldkwaliteit)

Maar wat is nou resolutie en vooral, wat is 4K? De standaard tot voor kort is altijd High Definition (HD) geweest. Tegenwoordig snelt alles richting de 4K resolutie (Ultra HD). Dit is vier keer de resolutie van HD en dus 4 keer zo scherp. Kun je me nog volgen?

Hieronder een plaatje om het te verduidelijken:

Relatieve verhouding HD vs Ultra HD

Ultra HD/4K heeft een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Het komt er op neer dat je meer pixels te zien krijgt en hierdoor meer details op je beeldscherm/televisie kunt waarnemen. 4K is echter niet compleet nieuw. Onbewust kijk je in de bioscoop namelijk al jaren naar films in deze resolutie.

Online ondersteunen YouTube en Vimeo al 4K. Ook de nieuwste computerschermen zijn geschikt om 4K af te spelen. Elke grote speler is dus stilletjes de soft- en hardware aan het klaarstomen voor deze resolutie.

Wat zijn dan de voordelen als bedrijf zijnde?

Een logische vraag, en ik zal deze vraag zo compleet mogelijk proberen te beantwoorden.

Omdat bij 4K resolutie de pixels dichterbij elkaar staan, neem je meer pixels waar. Hierdoor is het mogelijk om meer details te zien in video’s. Wij passen het bijvoorbeeld toe op sommige productvideo’s waarbij de structuur van het materiaal belangrijk is. Op deze manier kan de kijker goed zien dat een bepaald product van een robuust materiaal gemaakt is en daarmee het juiste gevoel overbrengen.

HD video - UHD video

Naast dat je meer details kunt waarnemen, is het natuurlijk ook scherper van beeld. Het ziet er kwalitatief hoogwaardig uit. Doordat de markt een snelle groei maakt naar 4K als standaard, is het verstandig om je video’s futureproof te produceren in 4K. Dit zodat je straks niet achter de feiten aan loopt met je (kostbare) video’s.

Andere technieken

Genoeg over de resolutie, dit is belangrijk maar zeker niet allesbepalend. Je kunt een Ultra HD video hebben maar als het concept of de nabewerking slecht is, dan vind ik het persoonlijk nog steeds een lage kwaliteit video. Het gaat immers om het totaalplaatje wat de kijker waarneemt.

Naast de hoge resolutie passen wij dan ook andere technieken toe om een hoge kwaliteit te waarborgen voor onze klanten. Hierbij moet je denken aan geavanceerde editing technieken, voice-overs, belichting, shotbepaling en muziek.


Colorgrading

Hieronder een voorbeeld van een geavanceerde nabewerking techniek die we toepassen: colorgrading. Hiermee kunnen we de kijker op basis van kleur een bepaald gevoel meegeven.

Kleuren en lichtwaarden zijn een belangrijk onderdeel van het bespelen van emoties. Warme kleuren in combinatie met hogere lichtwaarden wekken bijvoorbeeld vrolijke gevoelens op en waar koele kleuren in combinatie met lagere lichtwaarden het tegenovergestelde bereiken.

Met colorgrading kan de gewenste essentie van de video nóg beter bereikt worden.

Originele video

Colour graded video

Dat is dus de kracht van video!

Kwaliteit van de video is belangrijk, omdat het de kijkers beïnvloedt met het ‘beoordelingsmoment’.

Bij video-marketing is het essentieel om de merkwaarden en de gewenste doelstelling effectief over te brengen vanaf de eerste paar seconden.

De kwaliteit van video heeft dusdanig invloed op de persoonlijkheid van een bedrijf en/of product.

Hiermee heb je de mogelijkheid om vertrouwen en enthousiasme van potentiële nieuwe klanten te winnen.

Kwaliteit is dus wel degelijk een belangrijk onderdeel als je video wilt gaan inzetten!

shares

Gerelateerd

Laat marketing weer bijdragen  aan de groei van je business  Download de whitepaper Beter zaken doen in het digitale tijdperk  Download whitepaper