Buyer persona: een introductie

2 min shares

Ook in het digitale tijdperk de klant centraal

De potentiële klant bevindt zich tegenwoordig al in de allerlaatste fasen van het aankoopproces voordat hij of zij in contact treedt met je bedrijf. Online doet jouw prospect onderzoek om antwoorden te krijgen op vragen en vormt zo een mening over merken, producten en diensten.

Om ook in de vroege, vaak cruciale fasen van dit aankoopproces een rol van betekenis te spelen is een nieuw begrip voor wie je klanten zijn onmisbaar. Met buyer persona's bouw je in de gehele organisatie aan één integraal klantbeeld en kunnen marketing en sales het eigen product aan de juiste persoon, op de juiste plek en op het juiste moment in de buyer journey vermarkten. Zo stel je de klant offline én online centraal.

Buyer persona

De buyer persona is de basis van iedere inbound marketing strategie. Buyer persona's zijn uitgebreide omschrijvingen van je belangrijkste klant(groepen). Behalve demografische factoren bevat de buyer persona wensen, doelen en pijnpunten (uitdagingen). De buyer persona wordt zo realistisch mogelijk opgesteld en representeert dus een zo echt mogelijke persoon.

Schermafbeelding_2015-08-26_om_15.24.23

Segmenteren

De buyer persona maakt voor je organisatie inzichtelijk aan welke informatie je (toekomstige) klant behoefte heeft in de verschillende fasen van de buyer journey. Door dit inzichtelijk te maken helpt de buyer persona je bij het strategisch inzetten van je (sociale) kanalen.

Tevens maakt een goede buyer persona helder hoe bepaalde (aankoop)beslissingen worden gemaakt.

Een directeur heeft bijvoorbeeld een andere kennisbehoefte dan een afdelingshoofd en maakt dus ook gebruik van andere (online) kanalen. Toch kunnen beide persona's een rol spelen in het besluitvormingsproces. Door meerdere persona's op te stellen kun je een onderscheid maken tussen beïnvloeders en beslissers (decision making units) binnen de organisatie en kun je je content op de verschillende buyer persona's afstemmen.

Op deze manier helpen de buyer persona's je te segmenteren op basis van fase in de buyer journey maar ook op basis van verschillende decision making units.

Buyer journey

Iemand in de awareness fase van de buyer journey gaat op een andere manier op zoek naar informatie dan iemand in de decision fase. Met de inzichten die je hebt verkregen uit de buyer persona's kun je content gaan aanbieden die past bij de fase in het aankoopproces. Zo komt je toekomstige klant alleen nog maar in contact met hele relevante content en zul op den duur meer gekwalificeerde leads verkrijgen.

In de whitepaper die je hieronder gratis kunt downloaden lees je uitgebreid wat persona's zijn, hoe je persona's kunt opstellen en hoe je ze in de praktijk kunt gaan toepassen:

 

Download whitepaper: Jouw klant centraal met buyer personas

Lees ook:

Of maak direct je eigen buyer persona met de gemakkelijke B2B buyer persona tool.

Veel succes met het ontmoeten van je (toekomstige) klanten!

shares

Gerelateerd

Stel jouw klant centraal Met buyer persona's  Inzicht in wensen en behoeften van jouw klant dankzij ijzersterke buyer persona's  Download whitepaper