Blog Tips

6 min shares

Inspiratie | Tools | Blogtitle Generator | Tijdbesparende tips

Als marketeer van vandaag heb je veel weg van een schaap met vijf poten. Op strategisch, tactisch en uitvoerend niveau wordt jij door je leidinggevende gevraagd alles uit de trucendoos te halen. In zo min mogelijk tijd. Bloggen kan een onderdeel zijn van je content strategie. Hoe kun je consistent creatieve én goede blogs schrijven? In dit blog geef ik je graag een aantal blog tips.

Blog tips

Om in die regelmatig terugkerende struggle tegemoet te komen heb ik een lijst samengesteld van blog tips en tricks die jou op weg helpt.

Voordat we beginnen: blogs schrijven begint bij de basis

Wie lukraak begint met bloggen zal vroeg of laat tegen de lamp lopen. De stukjes zijn aardig, maar slaan niet de spijker op de kop. En dat merk je, in het aantal bezoekers (laag) en betrokkenheid op social media (afwezig). Ik stel mezelf daarom bij ieder blog dat ik schrijf twee simpele vragen:

  • Voor wie schrijf ik?
  • Los ik voor diegene een relevant probleem op?

Natuurlijk kunnen er vele oorzaken zijn waarom je blog niet de ROI oplevert die je verwacht. Maar wanneer je deze vragen niet zonder aarzelen kunt beantwoorden (wees hier heel eerlijk!), dan zou het ontbreken van een content strategie ten grondslag kunnen liggen aan dit probleem. 

Goede content is niet voor iedereen, maar spreekt je buyer persona aan in een bepaalde fase in het aankoopproces, de buyer journey. Begin bij de basis en vertrek vanuit daar. Het artikel Start met bloggen in 5 simpele stappen kan je een kickstart geven.

SEO tips voor je blog

Je hebt je buyer persona en buyer journey scherp in het vizier. Goed bezig! Maar er is nog 'iemand' die je aandacht opeist en dat is Google.

Is je blog niet vindbaar in zoekmachines dan zal je blog niet de aandacht krijgen die het verdient. Raadpleeg vooraf én tijdens het schrijven van je blog daarom altijd even deze snelle SEO tips die ervoor zorgen dat je hoger gaat scoren in Google (deze SEO tips kun jij zelf gemakkelijk toepassen).


Blog tips voor inspiratie

Je hebt een bepaald onderwerp of zoekwoord in gedachten, maar je mist nog die pakkende invalshoek om te beginnen met schrijven. Daar komt ContentIdeator om de hoek kijken. Een leuke gratis tool waarbij je een zoekwoord kunt invoeren en er een lijst verschijnt van bestaande artikelen over dit topic. Let the inspiration flow directly towards you!

Maar ik ben nog maar net begonnen.

Zou het niet geweldig zijn als je in de hoofden van je potentiële klanten kunt kijken om te ontdekken welke zoekwoorden zij intypen in Google? Je kunt hier al een aardig idee van krijgen met de suggesties die Google je geeft als je begint met typen.


Blog schrijven

Het is gekkenwerk om alle combinaties één voor één na te lopen. Goed nieuws: Answer the public heeft dit al voor je gedaan! Voer een zoekwoord in en je ontvangt binnen enkele seconden suggesties van Google, weergegeven in een mooie visual. Super om inspiratie mee op te doen.

Blog schrijven


Lees ook regelmatig blogs van anderen
. Bedrijven in dezelfde branche, waar ook ter wereld spreken wellicht eenzelfde soort doelgroep aan. Maar ook blogs die niets te maken hebben met je organisatie of vakgebied kunnen voor verfrissende nieuwe inzichten zorgen. Parkeer blogs waar je niet direct tijd voor hebt in je Bookmarks.

De klantenservice en sales afdeling zijn je beste vrienden. 
Wie kent de vragen, uitdagingen en problemen van je bestaande klanten beter dan de klantenservice? Om nog niet te spreken van de verkopers van je bedrijf, die dagelijks met (potentiële) klanten aan tafel zitten. Ga eens met hen aan tafel zitten, ik weet zeker dat je notitieblok binnen no time vol staat met inspiratie voor toekomstige blogartikelen.

Wie kent de vragen, uitdagingen en problemen van je klanten beter dan de klantenservice en sales afdeling? Juist, de klant zelf! Verzamel regelmatig feedback van klanten om te achterhalen waar zij 's nachts wakker van liggen. 

Heb je weinig tijd om inhoudelijke blogs te schrijven, dan kan content curatie een oplossing bieden.

Blog tips voor concentratie

De beste omstandigheden om geconcentreerd te kunnen schrijven zijn voor iedereen anders. Studie heeft uitgewezen dat een constant achtergrondgeluid je helpt beter te concentreren. En natuurlijk - hoe kan het ook anders - bestaan er verschillende websites die je hierbij helpen. Noisli, MyNoise, Soundrown en Cofftivity zijn slechts enkele voorbeelden. Een koffietentje, een oerwoud, de branding, een knipserend vuurtje: voor ieder wat wils. Oordopjes in en schrijven maar.

Snel artikelen (terug)zoeken

Je hebt laatst een geweldig artikel gezien maar je bent vergeten het op te slaan in je Bookmarks. Geen paniek.

Wil je gericht zoeken naar content op een bepaalde website, type dan in Google site:voorbeeldwebsite.com [zoekwoord] in. Wil je bijvoorbeeld snel een blog over buyer persona's terugzoeken, type dan site:insights.webs.nl/blog buyer persona in op Google en alle blogs van Webs waar dat zoekwoord in voorkomt verschijnen op je scherm.

Blog tips

Schrijfhulp

Schrijf je Engelse teksten dan kan Hemingway een uitkomst bieden. Het is een applicatie die je assisteert bij het schrijven. Zijn zinnen te lang? Gebruik je te veel ingewikkelde woorden? Schrijf je passief? Gebruik je teveel bijwoorden? Hemingway zal je vriendelijk corrigeren!

Blog tips

HTML opschoning

Schrijf je je teksten in bijvoorbeeld Microsoft Office, dan worden er bij het kopiëren en plakken van de tekst naar je CMS verschillende opmaakcodes meegenomen. Om vervelende, rare formatting problemen te voorkomen kun je de tool Word2cleanhtml gebruiken. Deze applicatie schoont de tekst op van alle opmaakcodes.


Blog tips voor afbeeldingen en gifs

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Mijn persoonlijke favoriet: http://creativecommons.nl/ (Hier kun je verschillende bronnen raadplegen zoals Flickr, Pixabay en Google Images). Vink wel even 'voor commercieel gebruik' en/of 'om aan te passen' aan voordat je begint met zoeken.


Markeren

Schrijf je regelmatig how-to blogs dan wil je in je printscreens wel eens iets aanwijzen of markeren. Of je wil de naam van iemand vervagen (blurren) zodat deze niet meer leesbaar is. Of je wil ergens een dikke vette cirkel omheen zetten. Daar helpt Skitch van Evernote je bij.

Blogs schrijven

Pakkende blogtitels

Je blog begint er al heel aardig uit te zien! De kers op de taart is een pakkende blogtitel. In het blog Blogtitels die je bezoeker prikkelen. Zo maak je ze! leid ik je ik stap voor stap langs de kenmerken van een goede blogtitel.

En kom je er dan nog steeds niet uit, dan kan HubSpot's Blog Topic Generator of de Blog Title Generator van Impactbnd je een duwtje in de goede richting geven.
Blogs schrijven

Blogs schrijven was nog nooit zo gemakkelijk

Ik hoop dat deze blog tips je helpen bij het schrijven van blogs die de onverdeelde aandacht van je toekomstige klanten grijpen. 

En wil je na het lezen van dit blog toch nog even terug naar die basis, dan is dat geen enkel probleem. We hebben verschillende tools ontwikkeld die je helpen buyer persona's op te stellen en zo je klant centraal te stellen.

shares

Gerelateerd

Stel jouw klant centraal Met buyer persona's  Inzicht in wensen en behoeften van jouw klant dankzij ijzersterke buyer persona's  Download whitepaper